Östergötland

SD rasar över partisamarbete

Sverigedemokraterna reagerar starkt på uppgifterna om att 80 procent av företrädarna för riksdagspartierna i landets kommuner kan tänka sig ett samarbete över blockgränsen för att stänga partiet ute.

– Det handlar om populism. De tror att de kan vinna fler röster på att säga så, säger Markus Wiechel, som är Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland.

I den undersökning som Sveriges Radio har gjort, säger majoriteten av företrädarna för de etablerade politiska partierna i kommunerna att de är beredda att samarbeta över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna.

– Det är väldigt beklagligt. Det visar att de kanske inte tar demokratin och yttrandefriheten på allvar, säger Markus Wiechel.

Sverigedemokraterna bildades 1988, och växte fram ur den rasistiska rörelsen Bevara Sverige svenskt. Men under de senaste åren har partiet gjort stora ansträngningar för att tona ned den främlingsfientliga profilen.

I dag beskriver de sig själva som ett demokratiskt och nationalistiskt parti. Men bland riksdagspartierna ser man fortfarande Sverigedemokraterna som ett främlingsfientligt parti.

– Vi i de ordinarie partierna har inte det synsätt på människor som de har. Jag tror att det är det som gör att vi blir väldigt fientliga mot dem, säger centerpartisten Karin Jonsson, oppositionsråd i Norrköping.

Mattias Ottosson (S), kommunalråd i Norrköping, håller med Karin Jonsson. 

– De står för en grundsyn och en människosyn som vi inte kan acceptera. Det finns inga frågor där vi kan ha ett samarbete med dem.

Markus Wiechel har svårt att förstå det resonemanget.

– De kanske har fördomen att vi är några tokiga extremister, men det är vi inte.