Linköping

Polisen förstärker bevakningen i Ryd

Polisen förstärker nu bevakningen i stadsdelen Ryd i Linköping efter oroligheterna i helgen. Under eftermiddagen kallde polisen till ett stormöte.
- Att man ger sig på ordningsvakter och kastar sten är allvarligt, säger Claes Solid, utredningsledare på närpolisen i Linköping.

Det var under natten mot fredag och lördag som ett ungdomsgäng drog runt i stadsdelen och bland annat kastade stenar mot en ordningsvakt och en polisbil. Enligt polisen var det ett slagsmål som utlöste händelsen och resulterade sedan i flera misshandelsfall, några av dem rubriceras som grova.

Under eftermiddagen har polisen kallat till ett stormöte där bland annat Linköpings universitet, Stångåstaden, Studentbostäder och de boende har bjudits in för att diskutera helgens händelse.

- Polisen är ju endast en del i samhället och polisen klarar ju inte ensam av att reda ut det här om man inte gör det tillsammans med övriga aktörer i samhället, inklusive de som bor i området. Så det är helt enkelt ett sätt att vara aktiv i just det här området, säger Claes Solid.

Finns det risk för att problemen med upploppen i exempelvis Rosengård i Malmö nu kan komma till Ryd?

- Ja tar man det inte på allvar så finns det uppenbara risken att det skulle kunna utvecklas här, säger Claes Solid, närpolisen i Linköping.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se