Rättegången inledd mot chef i Motala kommun

Idag hölls rättegången mot den tidigare chefen för mediaenheten i Motala kommun. Han misstänks för att ha beställt hem teveapparater och annan hemelektronik för egen och andras räkning.

Det var efter en granskning av medienhetens dåliga ekonomi, som Motala kommuns revisorer upptäckte att olika varor beställts hem och att de inte gick att spåra till verksamheten. Mediaenheten finansierar sin verksamhet genom att hyra ut utrustning till bland annat skolorna.

Istället återfanns teveappareter, paraboler, digitalboxar och annan utrustning hemmos hos chefen och några av hans anställda.

Chefen hävdade idag att poängen med inköpen var att slippa betala moms och att avsikten var att betala in nettokostnaden till kommunen.

Så gjorde också någon av de anställda, men inte av chefen själv. Han hävdar att han var stressad av hög arbetsbelastning och glömde bort det. Först efter polisanmälan betalade han in en del av beloppen. Till sitt försvar anförde han också att han inte fått någon ekonomisk utbildning och att det rådde öppna dörrar på enheten.

Enligt förundersökningen rör det sig om inköp för runt 100.000 kronor.

Åklagaren Jonas Strömberg betecknar det som trolöshet mot huvudman och yrkade villkorlig dom eller samhällstjänst som påföljd.

Chefens advokat Hans Orrenius bestred att det fanns något uppsåt att orsaka komunnen ekonomisk skada och ville att hans klient skulle frias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista