Motala

Göta kanal firar 200 år

I morgon firas tvåhundraårsdagen av första spadtaget för Göta kanal. Det togs i Motala, där det kommer att bli festligheter under dagen. Ursprungligen var kanalen en transportled, men idag är den viktig som turistmagnet och betyder rekreation och nöje för kringboende och besökare.

När kanalen byggdes var den främst ett sätt att öka effektiviteten för transporter av olika slag. Genom Göta kanal slapp man runda Skåne för att ta sig till och från Östersjön vattenvägen.

Och det första spadtag till kanalen som finns dokumenterat i litteraturen, det togs vid slussen inne i Motala. Därför startar dagens festligheter där med tal, kanonsalut och avtäckning av ett konstverk som Motala kommun och kanalbolaget delar på kostnaden för.

– Temat för firandet är ju utbyggnaden av infrastrukturen i Sverige och framförallt också teknikinförandet i Sverige. Så konstverket har något med det att göra, säger Anna Meyer som är marknadschef på Göta kanalbolag. Hon vill inte avslöja mer om konstverket före måndag.

Det blir under jubileumsdagen också föredrag och guidade turer vid kanalen - man kan till exempel gå runt i dolda rum vid Motala verkstad som kanalbyggaren Baltzar von Platen lät bygga. Man kan titta in i soldatförläggningen "Koleraboden" eller se några av de spadar som användes vid kanalbygget.