linköping

Känt att psykologen saknade utbildning

Linköpings kommun visste att den skolpsykolog som anställdes som vikarie förra året saknade både psykologlegitimation och rätt utbildning. Trots det valde kommunen att ge honom jobbet.

Kommunen har tidigare sagt att det var av misstag som man anställde en skolpsykolog utan rätt utbildning och legitimation. Men nu har det visat sig att kommunen redan vid anställningsintervjun fick reda på han inte var någon riktig psykolog.

– Det är ju ytterst allvarligt. Det är illa nog när man omedvetet anställer legitimerade psykologer, men när man dessutom gör det medvetet är det synnerligen allvarligt, säger Lars Ahlin, som är förbundsordförande för Psykologförbundet.

Det var förra året som Linköpings kommun hade en vikarierande psykolog inom skolverksamheten, som saknade både legitimation och rätt utbildning. Kommunen anmälde händelsen till Socialstyrelsen, som tillsatte en utredning.

I skriftväxlingen mellan kommunen och Socialstyrelsen har det kommit fram att kommunens tjänsteman redan vid anställningsintervjun fick reda på att mannen inte hade någon psykologlegitimation, men anställde honom ändå.

Det är något som förvånar Psykologförbundets ordförande Lars Ahlin.

– Tänk dig själv om SAS medvetet skulle bemanna sina flygplan med outbildade piloter eller någon medvetet anställer en läkare utan legitimation. Det är samma sak här. Man riskerar både kvalitet och framför allt patienternas och elevernas säkerhet.

Men enligt kommunen ska inget av de 15-tal barn mannen behandlade ha kommit till skada. Linköpings kommuns barn- och ungdomschef Lars Rejdnell, tycker att händelsen är olycklig.

– Tjänstemannen gjorde den här anställningen utifrån att den person som fick anställningen inte skulle gå in och göra utredningar. Det var motivet för den chefen att göra anställningen. Sedan är det svårt att gå in på den här typen av uppdrag utan att göra utredningar. Så vi har konstaterat att anställningen var felaktig.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se