östergötland

4 av 5 beredda att debattera med SD

Representanter för riksdagspartierna i kommunerna byter nu taktik och säger att de kommer att ta debatten med Sverigedemokraterna. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

2006 fick Sverigedemokraterna mandat i flera östgötska kommuner, vilket överraskade riksdagspartierna i Östergötland. Så nu väljer man att ändra taktik.

Sveriges Radio har frågat företrädare för de etablerade politiska partierna i östgötska kommuner om hur de kommer att agera mot Sverigedemokraterna inför höstens val. Av de 53 som svarade uppger fyra av fem att de tänker ta debatten med partiet.

Rutger Starwing är gruppledare för moderaterna i Linköping.

– Sverigedemokraterna är ju en företeelse som vi tidigare inte lagt så mycket krut på, för vi trodde att det var en liten nisch längst ut på kanten, som man kunde tiga ihjäl, men det går inte. Vi måste ta debatten och vi ser heller inga svårigheter med det.

Och folkpartisten Kjell Fransson i Motala instämmer:

– Absolut. Vi är alltid beredda att ta debatten.

– Är vi duktiga nu och tar debatten och klär av dem och visar vad de går för, så tror jag inte att det ska finnas någon större anledning till oro, avslutar Rutger Starwing (M).

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se