Linköping

Sex nominerade till biskopskandidater

I dag samlades omkring 600 präster, diakoner och elektorer från olika församlingar i ett så kallade nomineringsval och valde ut sex kandidater till biskopsvalet i Linköpingsstift.

Det blir första gången som en biskop väljs efter att kyrkan skiljdes från staten.

– Nu kan vi utse elektorer och präster enligt bedömning och erfarenhet, förut var det kopplat mer till vilken regering som utsåg. Det var mer politiskt, säger Anders Björkman vice ordförande i stiftstyrelsen.

Nu väljer alltså stiftet för första gången egen biskop. För några månader sedan blev det känt att biskop Martin Lind går i pension efter 15 år som biskop. Sedan dess har man arbetat med att hitta en ny biskop.

En samrådsgrupp har tillsatts som ska hitta lämpliga kandidater. Samtidigt har de röstberättigade i stiftet haft möjlighet att själva föreslå kandidater, och i dag finns det en lista på 17 namn.

6 av de 17 personerna på listan fick fler än 5 procent av rösterna i nomineringsvalet och kan därför kandidera till posten som biskop.

Anders Björkman beskriver vilka egenskaper den kommande biskopen borde ha.

– Det är viktigt att man har en arbetsledare som är publik, alltså kan tala med massmedia. Man ska också vara en bra arbetsledare, som är närvarande för personalen.

Kyrkovärden Lennart Karlsson från Finspång är en av de elektorer som deltar i nomineringsmötet. Och enligt honom har biskopen en stor betydelse för stiftet och församlingarna framtid.

– Vi har förändringar i kyrkan, som kan tas på olika vis, så det rä viktigt att vi får goda råd.

Vad kan biskopen göra i det här sammanhanget?

– Han har en hel del makt och kan påverka, för det är inte säkert att vi som arbetar kyrkopolitiskt tycker att allt är bra.

Biskopskandidater

Mikael Mogren fick 22,8 procent av rösterna och blev valets segrare. Mikael Mogren är 41 år och nu verksam som Lärare vid Faculté Theologie Protestante i Paris.

Johan Dalman fick 14,9 procent av rösterna. Johan Dalman är 50 år och nu verksam som domprost i Strängnäs.

Domprosten i Göteborg Karin Burstrand, 56 år, fick 14 procent av rösterna.

Peter Lundborg, 57 år, som är domprost i Linköping fick 11,7 procent av de avgivna rösterna.

Martin Modéus fick 8,7 procent av rösterna, arbetar just nu som stiftsadjunkt i Stockholm stift.

Cecilia Wadstein, lärare vid Svenska kyrkans pastoralinstitut i Uppsala fick 6,2 procent av rösterna.

Tahir Yousef

Reporter
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.