Norrköping

Facklig kritik mot löner till oanslutna

Företaget Billerud har betalat ut strejklön till de som inte är medlemmar i facket efter den tio dagar långa strejken för några veckor sedan, något som upprör facket.
– Det är många av våra medlemmar som tycker illa om det här, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

– Om man varit medlem och betalat avgift i många år känns det här som ett hån, man ifrågasätter varför man ska vara medlem, frågar sig Pontus Georgsson.

Tre veckor har gått sedan den tio dagar långa strejken på Billeruds bruk i Skärblacka utanför Norrköping avbröts efter att facket och arbetsgivarna kommit överens om ett nytt avtal. I strejkens spår har dock en helt ny konflikt seglat upp. Bakgrunden är ledningens planer på att betala ut strejklön till de anställda som inte är med i facket. I dagens program pratade vi med Pontus Georgsson, Pappers ordförande på bruketkallar företagets handlande för krigsförklaring.

– Om en strejk är en stridsåtgärd, så är det här också en stridsåtgärd.

Det kan väl inte vara dåligt om ett företag vill ge sina anställda lön?

– Nej, det är inte dåligt, men man kan inte betala lön till oorganiserade under en strejk, det är dåligt. Vi vill helst samverka med företaget för medlemmarnas och företagets bästa, det är det vi borde lägga energin på nu.

Vad händer nu?

– På fredag ska jag ta en diskussion med VDn på bruket och sen får vi se om vi behöver ta det här till någon sorts förhandling.

Tor Lundqvist, platschef på Billeruds bruk, vill inte kommentera konflikten eftersom han vill reda ut frågan med facket personligen innan han medverkar i media.