Norrköping

Kriminalvårdschef begärs häktad

En tidigare chef vid Kriminalvården i Norrköping begärs nu häktad misstänkt för flera grova mutbrott.

– Han bestrider att han gjort sig skyldig till brott, säger mannens advokat Rune Brännström till Sveriges Radio Östergötland.

Chefsåklagaren Gunnar Stetler, vid riksenheten mot korruption, har begärt mannen häktad misstänkt för flera fall av grovt mutbrott samt grov trolöshet mot huvudman.

Brotten ska ha begåtts från 2006 och fram till februari i år. Det var riksrevisorerna som initierade utredningen om de misstänkta mutorna. Hur pass stora belopp det rör sig om vill inte åklagaren gå in på.

Han greps i tisdags morse och sitter nu anhållen i Linköping. Under tisdagen hämtade polisen in handlingar på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping.

– Vi ser ytterst allvarligt på att en före detta chef är misstänkt för brott, det är givetvis inte något som ska förekomma i Kriminalvården. Fortfarande vet vi väldigt lite om vad misstankarna gäller och vad som ligger till grund för det här, säger Ann-Christine Alm, presschef på Kriminalvården.

Vet ni på vilket sätt ni har blivit drabbade?
-
- Nej, vi vet inte mycket kring det än. Vi hoppas på att få mer information om vad det här handlar om, men än så länge har vi inte fått någon information om det.  

Häktningsförhandling kommer att hållas i morgon i Norrköping.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se