Östergötland

Låga elpriser lockar till avtalsbyte

Efter vinterns höga elpriser med rekorddyra elräkningar som följd, funderar nu flera östgötar på att byta sitt rörliga avtal mot ett fast pris. Nu har priset börjat gå ner och bland annat får E.on i Norrköping frågor om elavtal från sina kunder.

– De som kontaktar oss vill ha råd och vill veta hur de ska göra med sitt elpris, om de som har rörligt pris ska låsa priset efter den skräckupplevelse de har haft tidigare i år, säger Johan Olstorpe, kundrådgivare på E.on i Norrköping.

– Är det fler som ringer till er nu med de här frågorna?

– Ja, det märker vi av.

Den kalla vintern och den stora efterfrågan på el bidrog till skyhöga elpriser i början av året. Nu när kärnkraftverken går för fullt, vårfloden har kommit och vädret är varmt har elpriset gått ned. I helgen som gick kostade en kilowattimme på elbörsen Nordpool 1 öre under några timmar i söndags morse vilket kan jämföras med toppnoteringen på 16 kronor per kilowattimme under någon timme i februari när det var som kallast i landet.

Att priset på el nu blivit billigare får kunderna att fundera på om det kan vara läge att binda priset för att slippa dyra elräkningar om vargavintern slår till igen nästa år. Men att ge ett enkelt svar på hur man ska göra, man vet aldrig när priset är som lägst, menar Johan Olstorpe.

– Nej, idag finns det inget säkert kort att säga att det exempelvis är bäst att binda sitt pris på våren, säger han.

Det visar sig också att kunderna trots sina funderingar håller fast vid rörligt avtal. Varken E.on eller Vattenfall ser i nuläget att kunderna har bundit sina avtal i högre utsträckning än tidigare år. Även Linnea och Ulf Andersson i Norrköping bekräftar den bilden. De tänker inte byta sitt rörliga avtal.

– Nej inte ännu, absolut inte. Jag vill utnyttja det här priset som länge som det är lågt, säger Linnea till Sveriges Radio Östergötland.