Smittad på jobbet men ingen tar ansvar

Undersköterskan Chrisleine Axelsson får aldrig mer jobba inom vården. Hon har blivit smittad av en allvarlig sjukdom på det äldreboende i Linköping som hon arbetade på.

Skadan klassas inte som arbetsskada av Försäkringskassan och hon får inte heller någon hjälp från företaget där hon jobbade.
Hon måste skola om sig till något annat jobb och en ny utbildning får hon bekosta själv.
Den 24- åriga Chrisleine Axelsson arbetade på ett äldreboende i Linköping som drivs av Svensk äldreomsorg. I april upptäckte man att en av patienterna hade en allvarlig typ av stafylokocker bakterier, en speciell typ som är resistent mot antibiotika.
Då alla som varit i kontakt med den smittade undersökts upptäcktes att Chrisleine blivit smittad. Men trots att flera läkare säger att hon med största sannolikhet fått sjukdomen genom arbetet klassar försäkringskassan inte det som en arbetsskada.
Chrisleine Axelsson är även gravid i femte månaden, något som oroar henne då barnet kan bli smittat av den multiresistenta stafylokocker bakterien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista