Ökad olycksrisk under mobiltelefonsamtal

Bilister som använder mobiltelefon under färd anser att olycksrisken ökar. Det visar en omfattande studie som Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i Linköping gjort. En av tio har varit nära att köra av vägen när de pratat i telefon.

7 av 10 bilförare har alltid eller nästan alltid med sig mobiltelefonen när dom sätter sig bakom ratten. Yngre har oftare med sig telefonen än äldre. Män ringer fler samtal än kvinnor under färd, visar undersökningen som VTI gjort. Totalt tre tusen svenskar har utfrågats om sina mobiltelefonvanor.

När man ringer från bilen så varar samtalet i genomsnitt i 90 sekunder och de flesta samtal är av privat karraktär. Men varför tar bilisten med sig telefonen i bilen? Den viktigaste fördelen, är enligt de svar utredarna fått, att kunna nå och vara nåbar.

Men hälften av de som svarade på undersökningen ansåg att mobiltelefonprat utan att använda så kallad hands-free borde förbjudas under bilkörning. Nästan alla ansåg att samtal under bilfärd ökar olycksrisken.

På frågan om föraren råkat ut för någon incident i trafiken samtidigt som de pratat i telefon svarade en av tio att de varit nära att köra av vägen vid något tillfälle. Nästan lika ofta har bilisten varit ytterst nära att kollidera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".