Linköping

Larm på Linköpings flygplats avblåst

I morse konstaterades ett intrång på ett flygplan på Linköpings flygplats och ett KLM-plan som skulle avgått till Amsterdam stoppades. Planet genomsöktes av en bombgrupp, men ingenting hittades.

Personalen upptäckte intrånget när de kom på plats inför starten av flygningen till Amsterdam som skulle ha avgått kvart över sex.

– Vi har upptäckt att det har varit intrång på flygplatsen någon gång mellan midnatt och då personalen kom klockan 04.30 i morse, säger flygplatschef Torbjörn Mortensen, flygplatschef.

En bombgrupp fick åka från Stockholm för att söka igenom planet med bombhundar, men ingen bomb eller annat hittades.

Polisen utreder händelsen som ett olaga intrång.

-Det enda vi vet är att det har varit ett olaga intrång på flygplanet, säger Mariana Persson, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Övriga avgångar till och från Linköping påverkades inte och när bombgruppen hade slutfört sitt arbete kunde planet lyfta tomt och åka tillbaka till Amsterdam.

-Passagerarna har blivit ombokade på en ordinarie avgång som lyfte klockan 17 och till en flight som går i morgon bitti, säger Torbjörn Mortensen.

Enligt uppgifter till SR Östergötland upptäckte man att en av planets dörrar var öppen, men det kan inte Torbjörn Mortensen bekräfta:

– Det ska utredningen ta reda på, det kan vi inte kommentera just nu, säger han.

Torbjörn Mortensen ser mycket allvarligt på händelsen.

– Det är inte bara ett intrång på en flygplats utan även ett intrång på ett skyddsområde som tillhör Saab, så det är självklart att det är en allvarlig incident när man så aktivt tar sig in på ett område som är så tillslutet som det här, säger han.