Storkommuner tar emot färre flyktingar

Stora och medelstora kommuner tar emot allt färre flyktingar från Migrationsverkets enheter. Istället tar små kommuner, med många tomma lägenheter, emot allt fler flyktingar.

I Östergötland tog till exempel Boxholm emot fler flyktingar i relation till antalet invånare än Linköping och Norrköping.

- Tidigare var det helt omvänt. Det var de stora kommunerna som hade det största mottagandet, de mindre hade betydligt lägre, säger Tora Helin Linnér, förhandlare på Integrationsverket i Norrköping.

I dag finns två sätt för en flykting att bosätta sig i en kommun. Det vanligaste sättet är att flyktingen själv hittar ett boende. I det andra sättet hjälper Integrationsverket till, men då har kommunerna rätt att säga nej. Det händer allt oftare och orsaken är, enligt kommunerna, bristen på lediga lägenheter.
Istället får Integrationsverket vända sig till små kommuner. Ortens egna invånare har redan flyttat ut på grund av arbetsbrist. Trots att Integrationsverket är medveten om att det är svårt att skaffa ett jobb till flyktingen, så går de ändå med på att skicka flyktingarna dit.

- Vi har ju sysselsättningsmålet som nummer ett. Det är framförallt där arbetsmarknaden finns som man ska bo. Så det är ju inte alltid lyckligt, men bostadsfrågan avgör, säger Tora Helin Linnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".