linköping

Ryanair slipper ersätta passagerare

Flygbolaget Ryanair slipper att betala ersättning till ett par i Linköping, vars plan ställdes in på grund av dåligt väder. Det beslutade Svea hovrätt idag.

Det råder ingen tvekan om att flyget som Rune och Eva-Marie Brännström från Linköping skulle ta från Bryssel till Skavsta ställdes in och att paret istället fick åka taxi, tåg och hyrbil för att ta sig hem. Ryanair betalade tillbaka drygt 300 kronor för biljetterna, men paret fick ingen annan kompensation.

Sedan dess har paret Brännström krävt ersättning för de extrakostnader som uppstod i samband med hemresan.

Tingsrätten beslutade att Ryanair skulle betala nästan 5 000 kronor i ersättning till paret. Men nu ändrar hovrätten domen. Den inställda flygningen berodde på extraordinära omständigheter som inte Ryanair kunde rå för, anser domstolen. Därför får inte Linköpingsparet några pengar.

– Jag är besviken på hovrättens dom. Konsekvenserna innebär att flygbolag som "dumpar" sina passagerare är ett korrekt beteende, det rimmar väldigt illa, säger Rune Brännström till Sveriges Radio Östergötland.

Istället får Ryanair nästan 300 000 kronor i ersättning av staten för de kostnader flygbolaget haft för de två rättegångarna.

– Vi är villiga att driva det här vidare till Högsta domstolen eller EG-domstolen, säger Brännström.