Fortfarande problem efter salmonellautbrottet

Trots att det har gått nästan åtta månader efter det stora salmonellautbrottet i Östergötland är inte alla gårdar färdigsanerade än.
Ett par av lantbrukarna överväger också att lägga ner sin djurhållning het. Totalt drabbades nästan 50 gårdar, med svåra följder för de flesta, även om staten lovat ersättning.


Lars Lorin i Västerlösa utanför Linköping var en av dem som drabbades. Trots att inga av hans grisar insjuknade fick gården saneras för miljonbelopp. För Lars Lorin och hans familj börjar nu vardagen komma igång igen, men det var många praktiska problem och mycket oro innan saneringen av hans stallar och friskförklaringen av dom 3000 grisarna var klar i slutet av oktober.

Totalt smittades ett 50-tal gårdar av fodret från lantmännens fabrik i Norrköping strax före förra sommaren . Sju av dem är fortfarande inte färdigsanerade, och ett par av gårdarna kommer troligen helt lägga ner djurhållningen. Allan Ånell som är stödperson inom LRF och som talat med många förtvivlade lantbrukare berättar att flera till och med tvingats sjukskriva sig.

Saneringen och provtagningen har varit en av de mest omfattande någonsin inom svenskt lantbruk, gårdarna har tvättats och dammsugits, stallar har fått rivas och tusentals djur provtagits. Ett hundratal veterinärer och experter har varit igång. Elov Larsson som är länsveterinärer i Linköping har i stort fått lägga undan allt annat arbete sen i somras.

Totalt beräknas utbrottet ha kostat över 200 miljoner, men vem som ska stå för kostanden strider Lantmännen och Jordbruksverket fortfarande om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".