Östergötland

Kriminella gängmedlemmar gör upp i Östergötland

Kända kriminella gängmedlemmar har den senaste tiden gjort upp på olika ställen i Östergötland. Det handlar om flera misshandelsfall och polisen har haft mycket att göra särskilt i Norrköping.

- När vi pratar om Norrköping så har vi haft en tid med kända personer i den kriminella världen som tillhör olika nätverk som har konfronterat varandra med våldshandlingar, säger Robert Kalmendal, enhetschef för narkotika- och underrättelseenheten vid polismyndigheten i Östergötland.

Enligt Robert Kamlmendal handlar det om fem-sex personer som blivit osams och gör upp. Ett exempel är bråket i lördags natt på Drottninggatan i Norrköping när fyra personer slogs och polisen kunde gripa två, misstänkta för misshandel.

Är det risk för att utomstående kan bli inblandade i de här bråken?
- Inte som vi ser det just nu. Det är inte så att allmänheten behöver känna sig orolig.

Den senaste veckan har flera personer suttit gripna och anhållna, men förhören har inte gett så mycket eftersom ingen vill prata. Vad polisen främst då kan göra är säkra teknisk bevisning och hålla de inblandade under uppsikt:

- Vi informerar självfallet all personal i yttre tjänst om vad som pågår och vilka personer som är aktiva, säger Robert Kalmendal.

Det är främst i Norrköping som det har förekommit bråk men polisen har uppsikt även över utvecklingen i Motala och Linköping. Enligt Robert Kalmendal så handlar bråken troligen inte om förflyttning av maktpositioner i den undre världen:

- Det här är mer som vi uppfattar det på det personliga planet. Att det har blivit kontroverser mellan personer i deras privatpersonsroll som sedan har spillt över till att dra in fler och fler i de nätverk som respektive personer hör hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".