1 av 2
Foto:Tahir Yousef/SR Östergötland
2 av 2
Foto: Tahir Yousef/SR Östergötland
östergötland

Bilprovningen utsätts för konkurrens

I dagarna får bilägare runt om i landet hem information från Transportstyrelsen om att Bilprovningen inte längre kommer att vara det enda företag som utför besiktningar av bilar. Om en månad släpps marknaden fri och flera företag kan då konkurrera om kunderna.

I flera decennier har Bilprovningen haft monopol på den svenska marknaden, alla bil- och lastbilsägare har varit tvungna att vända sig till Bilprovningen när det har blivit dags för besiktning av fordonet. Men snart kommer Bilprovningen där staten är majoritetsägare få konkurrens av andra aktörer.

Tomas Karlsson, som är platschef på Bilprovningen i Norrköping, tror att konkurrensen kan bidra till att vissa av företagets stationer kan komma att läggas ned:

– För att Bilprovningen ska ju också sträva efter lönsamhet. Idag stödjer vi ju de stationer som inte går särskilt bra för att vi ska ha den täckningen att 97 procent av svenska folket inte ska ha längre än tre mil till en besiktningsstation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".