Statlig skog behöver skyddas

I en inventering som Naturvårdsverket har gjort framgår att det finns stora delar av den statliga skogen som behöver skyddas.
I Östergötland har länstyrelsen pekat ut 37 skyddsvärda områden som man föreslår skall bli naturreservat.

Staten har tidigare mest inriktat sig på att köpa upp privatägd skog men nu vill man även se till att statligt ägd skog med höga naturvärden skyddas från exploatering. Statliga Sveaskog äger den mesta av skogen, ett område ägs dock av Statens fastighetsverk.
Problemet är att de pengar som länstyrelsen får via Naturvårdsverket för att köpa skog redan är bokade för inköp av privat skog. Det är nu upp till regeringen att avgöra hur man skall göra för att skydda sin egen skog från avverkning.
I dag är det bara 3,6 % av skogen i landet som är skyddad från exploatering och enligt skogsvårdsstyrelsen kommer Sverige ha svårt att leva upp till miljömålet, Levande skogar, som bland annat innebär att den biologiska mångfalden i skogarna skall tryggas.
Lars Geselius på länstyrelsen i Östergötland säger till Sveriges Radio Östergötland att Istället för att staten själv skall köpa upp skog från statligt ägda Sveaskog så borde regeringen kunna ålägga statliga Sveaskog att inte röra dom känsliga områdena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".