Bredband på landet. Oanvända internetadresser kan bli ett lyft för småorter, anser politikern Mariann Löfgren.

Oanvända internetadresser kan få nytt liv

Årligen betalar kommunerna tusentals kronor för olika internetadresser. Men många av dem används aldrig.

Socialdemokraten Mariann Löfgren i Linköpings kommuns landsbyggdsgrupp anser att kommunen borde låta föreningar eller utvecklinggrupper på landsbyggden få rätt att använda sina ortsnamn på internet.

- Många har egna hemsidor men de vill kunna samordna olika arrangemang och ha kalendrar ihop och då vore det bra att ha ortnamnet.SE som en gemensam domän som folk lätt hittar.

Ortsnamnen har blivit hårdvaluta på internet. Därför försöker kommunerna att registrera de viktigaste ortsnamnen hos internetleverantörerna för att obehöriga inte ska använda namnen på ett felaktigt sätt på internet. Exempelvis Linköping.se eller Norrköping.se.

Linköping kommun har registrerat närmare 120 olika namn eller internetadresser till en kostnad av 35 000 kronor per år. Men många av de här internet adresserna används aldrig och Mariann Löfgren, som är vice ordförande i kommunens landsbygdsgrupp, menar att många byalag eller utvecklingsgruper på landsbyggden kan använda sina domännamn för att göra reklam för sina orter.

- Jag tycker kommunerna ska säga vi skriver avtal med de föreningar som vill åta sig det här arbetet. Men väld gärna att kommunen fortsätter att äga domänerna, säger hon.

Rappestad hembygdsförening är ett exempel på en förening som skulle kunna ha nytta av detta.

- För att man ska hitta rätt om man söker direkt på Rappestad, säger föreningens ordförande Uno Berntsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".