Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Linköping

DC-3:an redo att visas upp

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 16.08
Den nedskjutna DC 3:an visas upp på Flygvapenmuseum. Foto: Flygvapenmuseum

DC-3:an som sköts ned under kalla kriget är nu klar att visas upp för allmänheten. Efter flera års förberedelser ställs planet ut på flygvapenmuseet i Linköping som återinvigs på lördag.

- Det här är ju folkhemmets Vasaskepp kan man säga. Det är en av de mest dramatiska händelserna under kalla kriget för Sveriges vidkommande och det är ju väldigt spännande att få visa upp, säger museichefen Mikael Parr.

Det var 1952 som flygvapnets Tp 79001, mer känd som DC-3:an, försvann över Östersjön. Flygplanets försvinnande och vad som hände med de åtta besättningsmännen var en gåta som varade i mer än 50 år. I dag vet man att planet bedrev signalspaning och sköts ned av sovjetiskt jaktflyg. När vraket bärgades 2004 fick flygvapenmuseet i Linköping regeringens uppdrag att bevara och visa upp planet. Efter flera års förberedelser och en investering på 168 miljoner kronor är museet redo att slå upp portarna.

- Det är ju som att lösa gåtor lite grann, att kunna titta på det här vraket och se att så här gick det nog till när det slog i vattnet, säger Olle Emilsson, en av dem som producerat utställningen.

Vad är det som gör DC-3:an så intressant?
- Den sammanfattar på så många sätt Sveriges kalla kriget historia. DC-3:an var en bricka i ett storpolitiskt spel kan man säga, säger säger Olle Emilsson.

Flygplansvraket ingår i en större utställning om Sverige under det kalla kriget. Delarna ligger i en 422 kvadrameter stor torrluftsmonter men liksom Vasaskeppet utsätts planet för tidens tand.

- Vi siktar ju på en bevarandetid på åtminstone 50 år, men det är väldigt svårt att veta. Det består ju av mycket alminium, gummi och stål som på olika sätt reagerar med varandra. Men vi har gjort vad vi kan här för att göra rent alla delar och konservera materialet.

Utställningen har tagit två år att ta fram och under arbetet har producenterna fått göra vissa svåra avväganden. När planet återfanns hittades kvarlevor från av fyra besättningsmännen.

- Det har varit otroligt starka känslor att jobba med det här. Det är ju både en gravplats och en fyndplats som det ska vara respektfullt att visa upp, säger utställningsproducenten Mia Sas.

Catalinaaffären

Den 13 juni 1952 försvann ett svenskt signalspaningsplan av typ DC-3 under flygning över Östersjön öster om Gotska Sandön. På morgonen den 16 juni spanade två svenska sjöflygplan av typ Catalina väster om Dagö vid Finska vikens mynning. Det ena planet angreps av sovjetiska jaktplan, besköts och nödlandade i närheten av det västtyska handelsfartyget Münsterland. Nedskjutningen av Catalinaplanet blev upptakten till en skarp diplomatisk konflikt mellan Sverige och Sovjetunionen. Vraket av DC-3:an hittades 2003. Även kvarlevorna av flera av besättningsmedlemmarna återfanns i samband med att flygplansvraket bärgades, och fyra personer identifierades. År 2004 tilldelades de åtta besättningsmännen postumt försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".