1 av 2
Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
Anitha Carlsson, sjuksköterska Anne Boström, vårdenhetschef
Östergötland

Arbetsmiljön på akutmottagningar ska granskas

Landets akutmottagningar ska under året få besök från Arbetsmiljöverket som ska titta närmare på stress, hot och andra problem i arbetsmiljön. Akuten på Universitetssjukhuset i Linköping är en utsatt arbetsplats där det ibland kan bli stökigt.

Sjuksköterska Anitha Carlsson arbetar på akuten och säger att det finns olika sorters hot, som hot från chockade anhöriga till en patient.

– Det kan jag ta, och förstå varifrån det kommer. Däremot patienter, vänner och anhöriga till patienterna som kommer och är påverkade av alkohol eller droger. Det är svårare att ta för man vet inte riktigt hur de kommer att reagera, vad de kommer att göra. Då kan det kännas jobbigt, säger Anitha Carlsson.

Arbetsmiljöverket ska i samverkan med Socialstyrelsen inspektera landets samtliga akutmottagningar i år. Förutom stress och hot ska man titta på belastningsskador och även på överbeläggningar, även om ansvariga på akuten i Linköping poängterar att mottagningen inte har inlagda patienter där. Däremot kan emellanåt alla stolar och britsar bli upptagna, och en orsak till det är att många patienter måste vänta på att bli inlagda på en avdelning, säger vårdenhetschef Anne Boström på akutmottagningen i Linköping.

– Det gör att vi får en ännu stressigare arbetsmiljö för vi ska dels ta emot de nya som kommer och vi ska vårda dem som ligger kvar här länge, säger Anne Boström.

Idag är inte hot och våld ett lika stort problem som för några år sedan på akuten i Linköping. Personalen har personliga larm på sig och en vakt finns stationerad på mottagningen.

Dessutom har man låst delar av lokalerna inom kort kommer dessutom ytterligare säkerhetshöjande förändringar på sjukhuset berättar Anne Boström.

– Nu kommer man att låsa alla dörrar tidigare redan klockan 20 på hela sjukhuset förut har det varit öppet till klockan 22.

Hur kommer man in då?

– Då är det bara akutmottagningen som är öppen till övriga sjukhuset, säger Anne Boström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".