Östergötland

Stora inkomstskillnader mellan väljare och politiker

Det är stora inkomstskillnader bland många av väljarna i Östgötland och de politiker som ställer upp i valet till kommunfullmäktige. Det visar statistik som SCB har tagit fram på uppdrag av Sveriges Radio.

Bland exempelvis Moderaterna som ställer upp i höstens val har var fjärde kandidat i länet en årsinkomst som överstiger 400 000 kronor. Samtidigt är det nästan hälften av östgötarna som tjänar mindre än 200 tusen kronor om året.

Men de här skillnaderna gör att man tappar förtroendet för politikerna det säger vårdaren Helene Hansson som jobbar som vårdare i Söderköping. Men efter 18 års arbete kan inte kommunen erbjuda henne heltidsarbete.

- Nej, de vet inte hur det är att inte få ihop det i slutet av månaden. Att jag verkligen måste få min månadslön för att kunna betala hyran. Den problematiken har de aldrig sett, säger Helene Hansson.

Hon har en årsinkomst på drygt 200 000 kronor, vilket nästan hälften av alla östgötar tjänar per år. Bara var tionde östgöte har en inkomst som överstiger 400 000 kronor. Bland kandidaterna är det många framförallt på den borgerliga sidan som har en årsinkomst som överstiger 400 000 kronor.

Bland kandidaterna i Östergötland är det moderaterna som toppar listan över höginkomsttagare. Var fjärde moderat kandidat i länet tjänar mer än 400 000 per år. Jörgen Rundgren står som första namn på Moderaternas valsedel i Norrköping menar att politiker med höga löner kan sätta sig in och representera både hög och låginkomsttagare:

- Jag är nog ganska säker på att man kan ha en väldigt god förståelse och det beror på två saker. För det första som politiker så pratar man med väldigt många olika människor, många olika sorters människor, man får ta till sig många olika livssituationer. För det andra är det så att den som har höga inkomster i dag bara för en 5-6 år sedan hade mycket lägre inkomster och kämpade med sin ekonomi, säger Jörgen Rundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".