Bussupphandling tveksam ur konkurrenssynpunkt

Östgötatrafikens senaste upphandling av kollektivtrafik tveksam ur konkurrenssynpunkt. Det anser avdelningsråd Per-Arne Sundbom på Konkurrensverket. Sjuttiofem procent av kollektivtrafiken i länet gick till företaget Connex.

I Norrköping fick företaget dessutom ett ovanligt långt avtal på sju år till att börja med.
Connex har fått kritik för att inte vilja ta över all personal i Östergötland från den som tidigare skötte trafiken. Men enligt Per-Arne Sundbom på Konkurrensverket så kan företaget inte klandras för det, eftersom gällande EU-regler om personalövertagande bara handlar om första gången en kommunal verksamhet tas över av en entreprenör.
Kollektivtrafiken har varit konkurrensutsatt i femton år. Under den tiden har aktörerna blivit färre.
Mindre bolag blivit uppköpta av större bolag, som på så sätt skaffat sej ekonomi för att våga ge sej ut på kollektivtrafikmarkanden, där en missad upphandling betyder stora ekonomiska omställningar för företaget.
Per-Arne Sundbom tycker att Östgötatrafiken bör dela upp sitt anbud i flera mindre bitar för att få en mångflad i upphandlingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".