Allt fler kommunala bostadsbolag säljer fastigheter

Allt fler allmännyttiga bostäder i Östergötland säljs till privata intressenter. Under knappt två år har fler än 2300 lägenheter sålts eller kommer att säljas av kommunala bostadsföretag.

Länsstyrelsen som undersöker och tar ställning till affärerna har under knappt två år godkännt 13 affärer. Där mer än 300 lägenheter sålts och mer lär det bli, säger Torgny Andersson länsbostadsdirektör på länsstyrelsen.
Det är framför allt små kommuner som har gört sig av med andelen tomma lägenheter. Några exempel är Finspång och Boxholm där man har många lediga legenheter och därför har man varit tvungen sälja lägenheter till privata intressenter.
Den största fastighetes affären i länet håller just nu på att avslutas. Det gäller drygt 2000 lägenheter i Norrköping där enda instansen som är kvar att ta ställning till affären är just länsstyrelsen.
Hyresbostäder i Norrköping får svar i slutet på den här månaden säger Torgny Andersson. Men det är oklart om affären godkänns i sin helhet.
En viktig orsak till att bolagen blir tvungna till försäljning är ägarnas alltså kommunernas lönsamhetskrav säger han.
Hittills har Länsstyrelsen inte sagt nej till någon fastighetsaffär i länet men om försäljningarna ökar i samma takt så tror Torgny Andersson att regeringen kommer att lägga sig i och sätta stop för fler affärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".