östergötland

Sjuksköterskebrist hotar i sommar

Sjukvården i länet står inför en problematisk sommar, där det inte kommer att finnas tillräckligt många sjuksköterskor för att bedriva en säker vård. Det hävdar Vårdförbundet i länet som fått många signaler från medlemmarna.

Patrizia Bjerkegren från Vårdförbundet i Östergötland går idag ut och hävdar att hon inför årets sommar fått ovanligt många signaler från medlemmarna om att det inte kommer att finnas tillräckligt många sjuksköterskor under semesterperioden.

– Framför allt i Norrköping är det enheter som saknar väldigt många pass i schemat, där det inte finns någon som kan gå in och arbeta helt enkelt, säger hon.

Även i Linköping ser det nästan likadant ut, enligt Patrizia Bjerkegren, och till viss del också i Motala. Hon berättar vidare att man på andra enheter har valt att låta sjuksköterskorna arbeta dubbla pass, något som gör att det kan bli svårt att bedriva en säker vård:

– Man är kanske inte så allert när man har arbetat upp mot 15-16 timmar.

Visst brukar det vara problematiskt inför somrarna för det finns inte tillräckligt mycket extra personal att ta in, men i år ser det extra illa ut, menar Patrizia Bjerkegren:

– Vi upplever att på vissa ställen i år så signalerar våra medlemmar, att vi kommer inte att fixa det här.

Mats Uddin är personaldirektör på landstinget i Östergötland och han håller med om att de här problemem kommer inför varje sommar, när man vill att de ordinarie sjuksköterskorna ska få välförtjänt vila. Men han är inte säker på att situationen är speciellt allvarlig just i år:

– Då tar man in allmänsjuksköterskor som kanske inte har den erfarenheten som man helst skulle vilja, men samtidigt är det ju så att det är svårt att veta om det är värre än vanligt för sådana här signaler kommer ju varje vår inför sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".