Mjölby

Spetälskehospital grävs ut i Skänninge

Arkeologer håller just nu på att gräva ut ett spetälskehospital från medeltiden i Skänninge. Området ligger precis där den nya riksvägen ska dras. Allmänheten har nu möjlighet att besöka utgrävningarna.

– Skänninge var en ganska stor stad under medeltiden och i stort sett alla större städer hade ett spetälskehospital.  Men det är inte så många som är utgrävda, jag tror att det här är den tredje utgrävningen i Sverige, säger arkeologen Tove Stjärna.

Vad har ni hittat?

– Vi har hittat en väldigt stor brunn, spår av ett golv, och spår av diken. De här hospitalen var helt avskärmade. Hade man kommit innanför väggarna var man kvar där. Det var gränsen mellan liv och död, kan man säga.

Vid fyra tillfällen under sommaren kan man besöka utgrävningarna. Första tillfället är i kväll klockan 18.00. Samling sker vid kriminalvårdsanstalten i Skänninge.

– Det finns en hel del att se, säger Tove Stjärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".