1 av 2
Snön är en het fråga även i sommarvärmen. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
2 av 2
Carl-Gustav Svensson, Villaägarna. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
Östergötland

Villaägare vill slippa skotta

Villaägarnas riksförbund vill ha bort kommunernas krav på att fastighetsägare ska skotta bort snö på gångbanor utanför sin tomtgräns. Därför kartlägger förbundet nu hur kommunerna sköter snöröjningen i villakvarteren landet runt.

I vintras tog flera kommuner över ansvaret runt småhusen för att kunna lägga upp snö på trottoarerna.

– På sätt och vis är det bra. I synnerhet i vintras när det var så mycket snö, säger villaägaren Bengt Björk i Linköping.

Men har ni varit tvungna att skotta för att få ut bilen?

Ja, det får man sköta själv. Så fort de har varit här och lagt upp snö så får man försöka ta bort det. Det får man väl ta.

Det blev mycket snöskottning för många småhusägare i vintras. Nu gör Villaägarnas riksförbund en landsomfattande undersökning om hur ansvaret för skottningen ser ut i kommunerna.

Riksförbundets chefsjurist Ulf Stenberg säger att enligt lag är det kommunerna som ska besluta i frågan. Villaägarnas riksförbund vill påverka kommunerna att ta över ansvaret från småhusägarna att röja snö på gångbanor utanför sin tomtgräns.

– Om folk åker bort eller om man är äldre kan man ha svårt att följa den här skyldigheten. Det gör att det skulle vara lämpligt att kommunen gör det här. Sen är det väldigt intressant att veta hur det ser ut i Sverige, för det är ingen som har gjort en sådan här sammanställning tidigare, säger han.

Svaren från kommunera ska presenteras under hösten. Något som Carl-Gustav Svensson, ordförande för Villaägarnas riksförbund i Mjölby-Boxholm, ser fram emot.

– Jag hoppas att de kan göra en sammanställning och jämföra kommunernas sätt att hantera snöröjningen. Det är ganska viktigt, säger han.

För framförallt Mjölbys del tycker han att kommunen måste gå ut med enhetlig information till alla sina snöröjningsentreprenörer.

– Eftersom att det visar sig att det finns bättre och sämre områden i stan så beror det på entreprenörerna. Då är det bättre information från kommunen som måste till för att snöröjningen ska bli likadan i hela kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".