Linköping

Studenter ska kompenseras ekonomiskt

Linköpings universitet, Chalmers tekniska högskola, Kungliga tekniska högskolan och Luleå tekniska universitet kommer att ekonomiskt kompensera de studenter som fått återbetalningskrav från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det säger företrädare för Linköpings universitetet efter att universiteten i dag har haft ett möte med myndigheten.

– Vi tycker att det är orimligt att tredje part drabbas, säger Helen Dannetun, dekan på Linköpings tekniska högskola.

På Linköpings universitetet har ungefär 150 studenter drabbats av återbetalningskrav för att de enligt CSN inte ska ha studerat heltid, trots att de gjort det. Orsaken är universiteten har lagt upp studierna så att studenterna läser olika antal poäng under de båda terminerna under ett studieår. I Linköping har till exempel studenterna läst 28 poäng ena terminen och 32 poäng den andra. Det upplägget har inte CSN accepterat, som kräver att studenterna ska ta 30 poäng varje termin för att det ska räknas som heltid.

Enligt Helen Dannetun ville CSN inte alls diskutera de återbetalningskrav som redan skickats ut.

– Där ser vi att CSN inte alls är intresserade av att hitta en lösning. CSN har en ganska rigid tolkning av vilka regler som gäller, säger hon.

Därför har de fyra lärosätena nu bestämt att studenterna ska kompenseras ekonomiskt. Men exakt hur kompensationen till studenterna ska se ut är inte klar.

– Vi har sagt att vi måste finna formerna för det, säger Helen Dannetun.

Universiteten och CSN har dock kommit överens om att man i framtiden ska försöka hitta en lösning så att utbildningarna anpassas efter CSN:s krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".