Migrationsverket kritiseras för dålig information

En tjänsteman inom Migrationsverket hävdar att det saknas tydliga riktlinjer om vilka länder som det är säkert att skicka tillbaka asylsökande till. De tjänstemän som ska fatta beslut får därför ingen hjälp av Migrationsverket i Norrköping för att fatta rättsäkra beslut, anser Birgitta Elfström, beslutsfattare i asylärenden.

- Många gånger har vi inte information utan måste söka den från flera olika håll för att få svar på frågor om tillståndet i länderna. Vi måste stanna upp i asylprocessen för att införskaffa information så att vi fattar rättssäkra beslut, säger Elfström.

På vilket sätt får du inte infromation från Migrationsverket i Norrköping?

- Ja, ett exempel är Gaza- och Västbanken som vi försökt debattera under lång tid. Pågår det en väpnad konflikt eller inte där? Migrationsverket menar att det inte pågår någon sådan konflikt medan andra organisationer menar att det gör det, säger Elfström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".