Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sparkrav tvingar bort kommunekolog

Publicerat fredag 5 mars 2004 kl 06.40

Finspångs kommun gör sig av med sin kommunekolog. Eftersom det inte är lagstiftat att man måste ha en kommunekolog väljer nu Finspångs kommun att ta bort ekologen från kommunen för att spara pengar.

Kommunekologens roll är bland annat att inventera områden som kan vara viktiga att skydda ur naturvårdssynpunkt. Arbetet går också ut på att informera invånarna i kommunen om samspelet i naturen och visa på vad som händer om man tillexempel bygger i ett naturkänsligt område. Ekologen i Finspång har också guidningar och undervisning om djur och natur för skolklasser.

- Tar man bort kommunekologen tycker jag man går tio år tillbaka i tiden, säger Rolf Wedding, ekolog i Finspång och som nu blir av med sina arbetsuppgifter.

Kommunalrådet Stig Andersson tycker att det är ett rätt beslut. Han säger att man helt enkelt är tvungen att spara pengar och då det inte är lagstadgat att man måste ha en kommunekolog så blir det den tjänsten som dras in. Stig Andersson menar också att det finns kompetens i kommunen för att sköta de sysslor som kommunekologen gör idag.

- Vi har folk som jobbat med miljöfrågor, så det kommer vi klara ut.
- Är det folk som har en biologutbildning?
- Det är personer som är mycket väl insatta i de här frågorna. 
- Men är det folk som är biologer?
- Nej, vi har inte personer som är biologer. Den som vi haft som kommunekolog har vi ju inte kvar, säger Stig Andersson.

Den biologiska kompetensen är inte så viktig att Finspångs kommun anser det nödvändigt att behålla kommunekologen. Något som kommunekologen Rolf Wedding tycker är synd då han befarar att den naturskola som han också jobbar med försvinner, en skola som han tror gör stor nytta för den framtida generationens syn på naturen.

- Framförallt så är det viktigt att barnen får förståelse för naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".