Östergötland

Arbetet kritiseras vid Arbetsmiljöverket

Arbetet på Arbetsmiljöverket får nu kritik av den egna personalen. Kvantiten går före kvaliteten, det anser inspektören Jörgen Åberg på Arbetmiljöverkets regionkontor i Linköping.

Ledningen vill att inspektörerna ska göra 120 inspektioner per år och samtidigt försöka vara ute på arbetsplatserna 40 procent av tiden. Men Jörgen Åberg är kritiskt till de målen som tar hänsyn till antalet inspektioner och inte kvaliten:

- De här tyngre sakerna man driver värderas inte på något sätt utan det likställs med att man gör ett enkelt snabbt besök.

Jörgen Åberg, jobbar som arbetsmiljöinspektör i Eskilstuna som tillhör arbetsmiljöverkets Linköpingsdistrikt. Han jobbar med de så kallade paragraf två-ärenden, där han utreder bland annat allvarliga olyckor och dödsfall i arbetet.

Under de senaste åren har antalet inspektörer minskat markant i antal men samtidigt har ledningen på verket sagt att inspektörerna borde göra fler besök på arbetsplatserna. Men det kan öka risken för att kvaliten på tillsynsbesöken bli sämre.

- Jag tror att det kan finnas risk för det, säger Jörgen Åberg.

Vad tycker du om det?
- Jag vill gärna ha kvalitet i mitt arbete och självklart är det gentemot dem som vi är till för och det är ju de som jobbar på de olika företagen att man jobbar i en sund och säker arbetsmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".