Kommunal: Linköping dumpar löner

Linköpings kommun sysslar med lönedumpning. Det hävdar fackförbundet Kommunal. Bakgrunden är den upphandling som kommunen gjorde av städning i skolor och daghem vid nyår. När nya företag tog vid sänktes lönen för många anställda.

- Jag tycker det här är förskräckligt, säger Kim Öhman, på fackförbundet Kommunal i Linköping.

Många anställda tvingas byta arbetsgivare vart tredje år när kommunen gör nya upphandlingar. Då får de börja om på nytt i det nya företaget. Men det innebär också sämre lön.

- Det är ju väldigt frustrerande att vart tredje eller fjärde år sjunka tio kronor i lön. Om fyra år när det är upphandling igen tar kanske ett nytt bolag över. Då är man inne i samma karusell igen. Då jobbar de anställda upp sin lön under tre fyra år för att sedan hamna på grundlön igen, säger Öhman.

Hon säger att Kommunal har försökt förmå kommunen lägga till en paragraf i avtalet med entreprenörena, som gör att de anställda får behålla sina löner vid en övergång. Men Linköpings kommun är inte intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista