Ishockey: Personliga böter istället för avstängning

Ishockeyförbundet funderar på att införa ett nytt system för att straffa spelare som inte följer regelboken. Istället för avstängning ska spelarna få betala böter.

Disciplinnämnden avgör om spelare ska stängas av eller ej efter incidenter i samband med match. Senast gällde det LHC-målvakten Fredrik Norrena, som får avstå två matcher i kvartsfinalspelet efter att ha stött klubbskaftet i huvudet på en Timråspelare.

- När spelare blir avstängda under en längre tid är det ju inte spelaren själv som drabbas utan föreningen. Spelaren är borta men har sin lön ändå, säger Michael Englund, generalsekreterare i hockeyförbundet.

Med det nya systemet, som troligen införs till nästa säsong, kommer hockeyspelare få betala personliga böter istället för att stängas av.

- Böterna kommer att sättas i relation till vad spelaren tjänar och spelarnas delas in i olika kategorier. Heter man Fredrik Norrena kanske man återfinns i kategori A och får ett visst bötesbelopp. Men är man till exempel en förstaårs senior, i till exempel kategori D, är det en helt annan bötesnivå, säger Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".