US i Linköping ska utföra könsbyten på norska patienter

Universitetssjukhuset i Linköping får ett välkommet tillskott i kassan i år när norska patienter kommer hit för att byta kön. Och enligt profesor Gunnar Kratz är det resultatet av ett samarbete mellan Rikshospitalet i Oslo och Universitetssjukhuset:

-Sedan flera år tillbaka har vi hjälpt till att träna upp nors personal, men deras enda kirurg har hoppat av och man har inen annan. Därför har man vänt sig till oss.
Hitttills har Universitetssjukhuset avtalat med Rikshospitalet om att utföra sex könsbyten under våren, men troligen kommer runt femton att ha opererats före årets slut. Priset för varje operation är ungefär 200.000 kronor, vilket gör det möjligt att behålla operationskapacitet, som annars riskerade att försvinna i de pågående nedskärningarna.
Tanken är dock att fortsätta utbildningen av norska läkare och sjuksköterskor, som följer med patienterna till Linköping för att lära sig tekniken och vården.
Och när väl norska sjukvården själv börjar utföra könsbyten hoppas Gunnar Kratz på en annan typ av samarbete.
-Kring en sådan här liten patientgrupp behöver man kontakt med andra centra, för att utbyta erfarenheter och göra lite större studier.
Antalet svenskar som byter kön har ökat på senare år. Förra året genomfördes ett 30-tal könsbyten. Enligt Gunnar Kratz påverkar inte de norska patienterna kön för de svenska.
-Det påverkar kösituationen positivt, eftersom vi kan behålla resurser, som vi annars riskerade att förlora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".