Välutbildade kvinnor från öst får hjälp av centra

Välutbildade kvinnor från andra sidan Östersjön får inte användning för sina kvalifikationer när de kommer till Sverige.

Det gäller exempelvis kvinnor från Polen och Vitryssland.
Ett problem som Baltiskt Ryskt-Svenskt Resurscentrum i Norrköping engagerat sig i och NUTEK gav nyligen 90.000 kronor till deras verksamhet.
Lisbeth Holmquist-Arbrandt ,eldsjälen bakom resurscentrat ser vilka möjligheter som öppnar sig för kvinnorna om de får rätt stöd.
Baltiskt Ryskt-Svenskt Resurscentrum är sen ungefär 5 år både en mötesplats för invandrade kvinnor från de nya oberoende staterna i Östeuropa och ett kvinnligt centrum för samarbete och handel med dessa stater.
Lisbeth Holmquist-Arbrandt har just också ansökt om EU-medel för en satsning på kvinnliga resurscentra i öster där 10 länder vill delta.
En av kvinnorna som fått stöd är Nadja Sinitskaja som tidigare var datorlärare på universitetet i Novosibirsk.
Hos resurscentrat har hon fått utbildning, medverkat till import av ryska dockor och fått använda sina datakunskaper och därmed förhoppningar att kunna arbeta som datalärare på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".