Foto: Petter Ahnoff/SR Östergötland
Åtvidaberg

Fem chefer bättre än en i Åtvidaberg

Nu har politikerna i Åtvidabergs kommun bestämt att fem chefer är bättre än en. Sedan mars förra året har man på prov haft fem förvaltningschefer som också fungerar som kommunchefer två månader i taget. Det har fungerat så bra att det ska fortsätta i framtiden.

Just nu är det barn- och utbildningschefen Karin Olanders som står vid rodret.

– Vi är ju fem personer som fungerar som en funktion, det innebär att vi är både fem hjärnor som kan fundera igenom besluten. Vi är också fem stycken som har olika kompetenser.

I de flesta kommuner har man en kommunchef som styr över att sätta de politiska besluten i verket. Men i Åtvidabergs kommun har man en ledningsgrupp på fem personer som växlar i rollen, med två månader i taget.

Det arbetssättet började efter en turbulent period med dålig ekonomi och en kommunchef som slutade efter bara ett drygt år. I väntan på ny chef fick kvintetten ta över i mars förra året. Men nu har man alltså varit så nöjd att arbetssättet ska fortsätta även i framtiden.

Fördelen är att kunskaper från olika arbetsområden samlas, men istället kräver det mer tid för möten. Ibland blir det också otydligt när de ska träffa chefer i andra kommuner.

– Ibland kommer en, nästa gång kommer en annan. Men efter ett tag tror vi att man kommer att veta, just det de är dem som är fem, säger Karin Olanders.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".