Obetalda avgifter stänger ute barn från dagis

Norrköpings kommun vill se över reglerna för barnomsorgsavgifter. Hittills har kommunen inte stängt av barn på grund av att föräldrarna inte betalat omsorgsavgiften men det vill politikerna ändra på.

Obetalda omsorgsavgifter har växt till drygt 8 miljoner kronor i Norrköping. Många föräldrar i kommunen har på grund av olika anledningar inte betalat barnomsorgsavgiften, men trots detta har barnen kunnat fortsätta som vanligt.

I många kommuner i landet och i länet stängs barnet av efter några månader om föräldrarna inte betalar barnomsorgsavgiften.

Norrköping har som så många andra kommuner haft samma regler men politikerna har inte följt reglerna så noga. Något som har lett till att obetalda avgifter växt till flera miljoner.

Nästa vecka ska politiker i barn och ungdomsnämnden behandla ett förslag som innebär att om föräldrarna inte betalar får inte barnet vara kvar på förskolan i mer än 15 timmar. På så viss hoppas man kunna få föräldrarna att betala omsorsavgiften för sina barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".