Två guld till länet i Boxnings-SM

Det blev guld för både Naim Terbunja från Linköping och Andreas Gustafsson från Norrköping när boxnings-SM avgjordes i Linköping i helgen.

Inte en enda svensk boxare i förra OS - och hittills har ingen kvalat in till Aten heller. Men enligt förbundskaptenen Lennart Bernström är det ingen kris.
- Vi kommer att ha mellan två och fyra boxare i OS i Aten, hävdar han efter helgens SM i Linköping.

Samtliga svenskar misslyckades i EM nyligen och var inte ens i närheten av att kvala in till sommarens OS i Aten. Faktum är att bara två tog sig förbi den första omgången. Något som fått många att undra hur det egentligen står till med svensk boxning. Ska det bli ytterligare ett OS utan svenskt deltagande?
- Det är ofattbart hur folk kan säga att vår insats i EM var en katastrof. Det som hände i Madrid var däremot en fruktansvärd katastrof, menar Lennart Bernström och syftar på terrorattentatet tidigare i veckan.

Förbundskaptenen tycker inte alls att den hårda kritiken mot landets boxning är befogad.
- Vi har ytterligare två kvaltillfällen på oss under våren och jag är övertygad om att vi får med mellan två och fyra svenskar till OS. Det som hände på EM gav oss en extra tändvätska.

Några namn vill han inte däremot inte ge, men ett inte alltför vågat tips är Andreas Gustafsson. 24-åringen från Norrköping vann på överlägsenhet över Umeås Marcus Fowler i tungviktarnas final. Mötet bröts redan 1.24 minuter in på den andra ronden och betydde femte SM-titeln för Gustafsson.
- Jag har aldrig varit bättre än nu. Jag känner mig stark, är i bra form och har ett självförtroende som bara ökar, ler Andreas. Det enda han var missnöjd med var att matchen blev så kort.
- Visst var Fowler skakad efter min treslagsserie, höger-vänster-höger, men domaren bröt alldeles för tidigt. Det hade inte varit fel att få köra lite längre. På meritlistan sedan tidigare finns även ett EM-brons och i sommar är det meningen att debuten i OS ska komma.
- Chanserna är goda och jag ska försöka fixa platsen i Polen i slutet av mars. Med tanke på den konkurrens som finns i dag är det starkt om vi får med några svenskar. Det är befängt att säga att vi gjorde fiasko i EM, vi är ett litet land med små resurser.

Lika överlägsna i SM var populära hemmaboxaren Naim Terbunja i 69-kilosklassen som vill till OS, men trots SM-guldet inte ens får kvala . Det får i stället Västerås Benjamin Kalinovic - som på grund av sjukdom intemedverkade i helgen.
- Han åkte ut redan i första omgången av EM och vågade inte möta mig nu. Det är enormt fegt att skylla på sjukdom, dundrar Terbunja, som leder med 2-1 i interna möten. Fortfarande finns dock möjligheten för jättelöftet.
- Jag hoppas att Kalinovic blir knockad direkt och gör han inte bra ifrån sig i Polen vore det skandal om inte jag får chansen i sista kvalet i Azerbajdzjan, hälsar Terbunja.

(Text TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".