Svensk ko på export!

Den svenska röda kossan av rasen svensk rödbrokig boskap blir allt populärare ute i världen, man kan tala om en riktigt sperma-export-boom! Bland annat ökar intresset enormt i USA.

På Juby gård i Linghem har man bedrivit avelsarbete på svensk rödbrokig boskap sen tre generationer tillbaka. Christer Samuelsson är bonde där och sitter också i styrelsen för ”Svensk Avel”. Han berättar att intresset är så stort för att de svenska rasen är så mycket friskare jämfört med den vanligaste amerikanska kon.

Lantbrukarägda Svensk Avel sålde 25.000 spermadoser av svensk rödbrokig boskap till USA förra året och i år tror man på minst en fördubbling. Det var efter ett försök tillsammans med det amerikanska lantbruksuniversitet, i fem stora amerikanska djurbesättningar, som det visade sig väldigt lyckosamt att inseminera de amerikanska djuren av rasen holstein med svensk srb-sperma. Andelen dödfödda kalvar fick ner från 20% till 5%, korna blev friskare över lag och dessutom gav besättningarna 7% mer mjölk. Och nu sprider sig ryktet - över världen berättar Christer Samuelsson.

Som kuriosa kan vi berätta att inom kort skickas spermadoser från Linghemstjuren J Valle till Chile och Mexico.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".