Ny metod minskar risk för återfall i bröstcancer

Fler kvinnor med bröstcancer slipper återfall om en ny metod används för efterbehandlingen. Det visar en studie där kvinnor från många länder deltagit. I Östergötland har samtliga tre sjukhus medverkat och enbart på Universitetssjukhuset i Linköping handlar det om 17 kvinnor.

I Östergötland insjuknar varje år mer än en kvinna om dagen i bröstcancer. Dom flesta har en hormonberoende cancer och hittills har man världen över oftast gett dessa kvinnor tamoxifen som efterbehandling under fem år. Den nya studien visar att om man byter medel efter ungefär halva tiden får färre kvinnor återfall.

Men enligt Bo Nordenskjöld på Universitetssjukhuset finns det stora vinster redan med den tidigare behandlingen, eftersom den inte bara minskar återfallen utan även ökar överlevnaden. Tills resultaten visar att överlevnaden ökar även med den nya metoden, kommer läkarna oftast använda det beprövade medlet även i fortsättningen säger Bo Nordenskjöld. Han hoppas ändå på att det nya medlet om några år ska visa just detta, så att den behandling av bröstcancerpatienter, där enligt honom Östergötland ligger i världstopp, blir ännu bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista