Linköping

Speedwayprofil uppmanar till bojkott

Speedwayjuniorerna borde bojkotta tävlingar som körs på Linköpings motorstadion. Det utspelet gör speedwayprofilen Bert-Ove Orvnäs.

Orvnäs anser att inga tävlingar borde köras på banor som saknar luftstaket.

På speedwaybanorna i de högre divisionerna finns redan luftstaket. Men i division ett, där många unga förare kör, saknas luftstaket på tre banor, Linköping, Huddinge och Nässjö.

För ett par veckor sedan inträffade en allvarlig olycka under en seriematch i division ett, med en ung förare inblandad, på banan i Nässjö.

– Det är livsfarligt. Jag kallar dem för dödsbanor helt enkelt. Vi lever på 2000-talet. Man måste se till att det finns luftstaket, säger Bert-Ove Orvnäs.

Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, har beslutat att alla speedwaybanor ska ha luftstaket till nästa säsong. Enligt Christer Gustavsson, sammankallande i Svemos rundbanesektion, går det inte att införa luftstaketen snabbare än man nu gör.

– Skulle vi gå fortare fram tror vi att det är många klubbar som inte klarar av det här, och då förstör vi mer för sporten än vi gör nytta. Då kan det bli väldigt många ungdomar som inte får tävla, och det är vi inte ute efter, säger Christer Gustavsson.

Men blir det inte lite så att man väger riskerna mot ekonomin då?

– Nej, vi anser inte det. Vi anser att banorna är säkra med de hastigheter som vi kör där.

Men att luftstaket blir obligatoriskt på alla banor först nästa år räcker inte, tycker Bert-Ove Orvnäs. Han anser att de unga speedwayförarna i de lägre divisionerna kör lika fort som elitförarna. Skillnaden är att de har mindre kontroll och mindre rutin att reda ut en farlig situation som kan uppstå vid tävling.

Enligt honom borde de unga förarna därför bojkotta matcherna på banor som saknar luftstaket.

– Vad är en halv miljon kronor för ett luftstaket? Det är ju ingenting jämfört med en människa som avlider eller en ung människa som skadar sig och kanske blir totalförlamad för livet. Då kan vi tala om kostnader för samhället.