Nedskärningar bekeymrar barnklinik

På Vrinnevisjukhusets barnklinik är man mycket bekymrad.

I höst blir det bara en kurator kvar för hjälp till barn och unga, som kommer till kliniken med smärtor någonstans i kroppen, men som visar sig egentligen ha andra problem. En gång bestod gruppen som gav detta stöd av 2 psykologer och 2 kuratorer.

I dag finns 2 kuratorer, men inte länge till alltså 2002 hade psykologerna och kuratorerna uppåt 1.000 sådana besök, då både dom unga och familjen togs emot för ett eller flera samtal.

Förra året togs psykologtjänsterna bort. Nu blir det alltså snart bara en kurator kvar och den personen ska också räcka till för andra grupper. Det kommer bara att finnas tid till det mest akuta och till att försöka hitta någon annan som kan hjälpa till säger Lotta Combs, kurator på Barnkliniken.

Problemet är att barn- och ungdomspsykiatrin redan är överlastad, vårdcentralernas kuratorer likaså.

Neddragningarna drabbar utsatta grupper, som i framtiden kommer att behöva mycket vård och det i längden inte blir några besparingar

säger Lotta Combs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista