Oklart hur folkomröstningsfrågan ska formuleras

Måndagen den 29 mars ska kommunfullmäktige i Norrköping ta ställning till kravet på Folkomröstning om Vrinnevisjukhusets framtid.
Men hur frågan ska formuleras är fortfarande oklart.

Namninsamlingen för folkomröstning krävde att Vrinnevisjukhuset ska vara ett komplett länssjukhus med dygnet runt öppet och komplett akutmottagning samt fullvärdig planerad vård.
Det ska vara skattefinansierat, men i alternativ drift. Socialdemokraterna ansåg att kravet enbart ska handla om att återställa akutmottagningen till tidigare nivå.
Enligt kristdemokraten Margaretha Ericsson är dom borgerliga partierna överens om att ändra så lite som möjligt i ursprungskravet.
Moderaten Jörgen Rundgren diskuterar detta med Vänsterpartiet och hon själv diskuterar med miljöpartiet och hon tror på framgång.
Viktigaste stötestenen är dom avslutande orden om att sjukhusets vård ska finansieras med skatter men vara i alternativ drift, säger Margaretha Ericson som kan tänka sig att säga ”eventuellt i alternativ drift”.
Hon hoppas på en lösning trots att socialdemokraterna håller på sin formulering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".