Husägare upprörda över avgift för dagvatten

Flera privata fastighetsägare är upprörda över den dagvattenavgift som tas ut av enskilda husägare.

Det här har blivit extra tydligt i Norrköping eftersom Sydkraft som är ansvariga för vattenledningsnätet nu redovisar just avgiften för dagvatten.
Villaägaren Torbjörn Eriksson tycker det är konstigt att han ska betala avgiften eftersom hans hus inte är anslutet till dagvattenledningarna.
Dagvatten är det regnvatten som faller på gator, torg, hustak och tomter.
På vissa ställen rinner vattnet från tomter och hustak direkt ner i ett rör som för vattnet vidare, ibland rinner vattnet ut från till exempel en garageinfart och ner i någon gatubrunn.
Torbjörn Erikssons hus har dock inga asfalterade ytor och vattnet rinner enligt honom ner i marken via såkallade stenkistor som är gjorda för att föra bort vatten.
I Torbjörn Erikssons fall handlar det om att hans hus ligger i såkallat detaljplanerat område där alla fastighetsägare anses vara användare av dagvattenledningarna.
Men eftersom det står i VA lagen att huvudmannen för vattnet trots det så tycker han att Sydkraft ska förklara för honom varför han ska betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista