EU ställer krav på kommunerna att rena förorenat dagvatten

EU’s nya vattendirektiv kan göra att kommunerna och Vägverket blir tvungna att rena dagvattenutsläppen i sjöar och vattendrag. Det säger Torbjörn Svensson på Vägverket till Sveriges Radio Östergötland.

Flera kommuner i Östergötland jobbar med reninga av dagvatten, exempelvis så har Mjölby, Åtvidaberg, Linköping och Norrköping speciella filter i en del gatubrunnar.
I Åtvidaberg har även en såkallad dagvattendamm byggts som skall ta upp föroreningar innan dom rinner vidare ut i sjöar och vattendrag.
Dagvatten är det regnvatten som faller på vägar, städer, åkrar och ängar.
Problemet är att när det rinner exempelvis utefter en gata tar det med sig föroreningar som tillexempel oljerester från bildäck, tungmetaller och salt. När det rinner längs diken i åkrar för det även med sig näringsämnen, främst kväve och fosfor, som oftast rinner direkt ner i sjöar, åar eller hav.
Torbjörn Svensson på Vägverket tror att medvetenheten hos de tjänstemän som jobbar på respektive kommuns miljökontor eller liknande är stor, han är dock tveksam till om politikerna vet att EU kommer ställa krav på kommunerna att rena dagvattenutsläppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".