Hud på sprayflaska - ny metod från Linköping

I konsten att snabbt och enkelt få fram ny hud till svårt brännskadade patienter ligger universitetssjukhuset i Linköping i framkant i världen.

Som enda svenska sjukhus och bland 3-4 laboratorier i världen har man forskat fram en metod att odla hud som gör det möjligt att spraya patientens hudceller över såret.

Det här ger mycket stora fördelar säger Gunnar Kratz som är professor i plastikkirurgi i Linköping:

- Det här är mycket enklare, lättare och billigare. Tidigare har vi odlat huden färdig på laboratoriet. Idag kan vi spreja ut cellerna på patientens såryta och få huden att växa där.

Men man nöjer sig inte med att den nya metoden hjälper dom svåraste fallen, där det handlar om att rädda patientens liv.

I dag är till exempel bensår den vanligaste åkomman inom vården. Men att ge dessa patienter ny hud skulle innebära långa dyra sjukhusvistelser och det är få patienter som får den hjälpen.

- Men med den här metoden skulle man kunna göra hela behandlingen på exempelvis vårdcentralen - man skickar in en liten bit hud för odling och får tillbaka en sprayflaska med patientens egna hudceller som sprutas tillbaka, säger Gunnar Kratz.

Men ännu återstår mer forskning för att lösa det tekniska som att cellerna ska överleva transporter.

- Målet är att det tekniska ska vara löst inom ett år så att vi då kan inleda en stor klinisk studie, säger Gunnar Kratz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista