Benbrott - inget självklart skäl för akutbesök på natten

Gamla människor med benbrott ska i fortsättningen stanna kvar hemma under natten och bara i vissa fall köras till akuten. Det är landstinget i Östergötland som nu inför nya riktlinjer för länets äldreboenden.

Enligt det PM som har gått ut ska kommunens sjuksköterska kontakta primärvårdens jourhavande läkare om en patient på ett äldreboende misstänks ha brutit någon led efter klockan nio på kvällen. Läkaren ska då bedöma om patienten behöver åka till sjukhus eller inte.

Om smärtan går att lindra med till exempel alvedon och om leden inte är i någon synlig felställning ska patienten stanna kvar i sitt boende över natten. 

Enligt tidningen Dagens Medicin är dock socialstyrelsen tveksam till att vänta med att ställa diagnos och anhörigombudsmannen Hans Lindberg i Norrköping har anmält ärendet till länsstyrelsen och patient- och förtroendenämnden.

Per-Otto Olsson, chef för ortopedicentrum i Östergötland, hävdar dock att det är bättre för de gamla att ligga i sin egen säng än att vänta på akuten. Han hänvisar också till positiva erfarenheter i Motala, där de nya riktlinjerna redan införts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".