Fördomarna mot romer är fortfarande många

Det visar en rapport från diskrimineringsombudsmannen DO som blev klar i förra veckan.
Därför måste kunskapen om romer bland svenskarna öka, för att hindra fortsatt diskriminering.

Jasmine Rosengren är rom och arbetar på Unga Örnar i Linköping med ett projekt som riktar sig mot unga romer.
Jasmine Rosengren tillhör resandefolket, den grupp romer som kom till Sverige redan på 1500-talet. Hon saknade sitt folk i skolans historieböcker trots att dom levt här i 500 år.
2001 blev romerna erkända som en etnisk minoritet i Sverige och samma år fick ombudsmannen mot etnisk diskriminering DO uppdraget att se över romernas situation i Sverige idag. Rapporten som blev klar förra veckan visar att fördomarna mot romer är starka och många.
Den visar också att trots att romer har möjligheten att anmäla diskriminering så är det få som gör det- förtroendet för myndigheter och stat är mycket lågt.
Århundraden av förtryck och förföljelse ligger till grund för det. Därför är det fortfarande vanligt att romer döljer sin rätta identitet, såväl mot omvärlden som mot sina barn.
Jasmine Rosengren arbetar på Unga Örnar i Linköping med ett projekt som ska stärka unga romers identitet. Syftet är att få bort känslan av utanförskap och Jasmine Rosengren menar att det finns ljusningar för romerna- ett exempel är hennes eget arbete som kom till efter det att romerna blev erkända som en etnisk minoritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".