Djurskötare - många jobb att söka men få vet om dem

Bristen på djurskötare inom lantbruket är stor, ändå finns det väldigt få annonser på arbetsförmedlingen för djurskötarjobb inom jordbruket.

Det vill LRF och länsarbetsnämnden ändra på.

Anledningen till att få djurskötarjobb annonseras ut öppet är att många lantbrukare antingen inte annonserar efter arbetskraft eller bara vänder sig till lantbrukets egna tidningar något som gör att intresserade inte tror att det finns några djurskötarjobb.

Sättet att få ett jobb går istället genom kontakter med vänner och bekanta och när det inte går finns det faktiskt exempel på gårdar som har lagts ner i brist på arbetskraft.

Bo Eriksson på länsarbetsnämnden tror att lantbrukarna måste tänka om och börja annonsera mer öppet om de vill ha tag i personal. Om inte annat så kan intresse väckas hos arbetssökande att utbilda sej till djurskötare - om det finns många sådana jobb att söka öppet, säger Bo Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".